T’has plantejat algun cop què és l’esport adaptat?

a Actualitat/Esports

El dia 3 de desembre se celebra el dia Internacional de la Diversitat Funcional

Què és la diversitat funcional i per què se celebra el Dia de la Diversitat Funcional el 3 de desembre?

La diversitat funcional és un terme alternatiu al de discapacitat que s’ha començat dir entre els afectats d’alguna minusvalidesa. La diversitat funcional va començar a dir-se així el gener del 2005. Per conscienciar als més petits, a tercer o quart fan un taller amb un alguna persona amb diversitat funcional i després pinten com ho farien ells. El dia 3 de desembre se celebra el dia Internacional de la Diversitat Funcional perquè volen ensenyar a aquests dient-los que no estan sols al món i que els ajudarem en el que sigui.

Què és l’esport adaptat?

L’esport adaptat és quan fas algun esport amb dificultats, llavors tens aquests esports per discapacitats, per facilitar-te l’esport i el puguis fer. Per exemple el bàsquet el fas en cadira de rodes, l’atletisme tens unes bicis especials que agafes les rodes i les mous amb les mans, a l’esgrima només canvia el fet d’estar amb cadira de rodes. El tir amb arc el mateix, estar amb cadira de rodes, tenis estar amb la cadira movent-te pel camp, a l’hoquei vas amb cadira elèctrica però les normes són les mateixes, i a l’esquí esquies normal però amb rivals com tu és a dir amb discapacitats.

Quines competicions existeixen d’esport adaptat?

Existeixen competicions de diversitat funcional com els partits de futbol adaptat, els de bàsquet adaptat, les competicions d’esquí, les competicions de tir amb arc, les competicions d’esgrima, les competicions d’atletisme, els partits de tenis adaptat, els partits d’hoquei, etc.

Tipus d’esports adaptats:

Bàsquet: La normativa és la mateixa que la del bàsquet normal.

Atletisme de velocitat: Hi ha dues modalitats de lloc, carreres i llançaments. Cada participant fa una cosa o una altre segons el grau de discapacitat que tingui.

Esgrima: És igual que l’esgrima normal  amb cadira de rodes i per jugar bé es mira que l’altura de la cadira sigui la mateixa, etc.

Tir amb arc: El tir amb arc no canvia res de l’esport normal, de fet juguen esportistes convencionals i paralímpics junts.

Tenis: Es juga igual que sense cadira de rodes.

Esquí: L’única diferència és que es practica en cadira de rodes o com el normal, aquest no fa falta fer-lo més fàcil perquè els discapacitats puguin practicar-lo. 

Hoquei: És igual que el normal només canvia que aquí van en cadira de rodes elèctrica, elèctrica perquè els hi sigui més fàcil agafar l’estic de l’ hoquei.

Escrit per: Martí Sobrino i Étienne Ruiz.

Email: marti.sobrino@insbitacola.cat Em dic Martí, visc a barberà i tinc 12 anys. M’agrada l’esport, al meu temps lliure faig handbol i jugo al móvil. Instagram: MartiSo

Castellano: Email: marti.sobrino@insbitacola.cat Me llamo Martí, vivo en barberà y tengo 12 años. Me gusta el deporte, en mi tiempo libre hago balonmano y juego al móvil. Instagram: MartiSo

English: Email: #marti.sobrino@insbitacola.cat My name is Martí, I live in barberà and I am 12 years old. I like the sport, and at my free time I play handball and also I like play with the móvil. Instagram: MartiSo